Mijn eerste week als reisleidster

Gezellig, ontspannend en toch werk, een goede omschrijving van mijn week als reisleidster van de single zeiltrip langs de Waddeneilanden met SingleSun (Dynamic Holland). Eigenlijk pik je van alles een beetje mee. Het activiteitenpakket varieert van koken, afwassen en boodschappen doen tot zeilen en, samen met de gasten, gezellige dingen doen. Vrijdagavond stapten we in Stavoren, een idyllisch klein dorpje in Friesland, aan boord van de Arthur van Schendel. De Arthur van Schendel is een échte klipper, gebouwd in 1906!  Toen ik op de boot stapte had ik meteen het gevoel dat ik als echte scheepsmaat naar de andere kant van de wereld zou gaan varen.

Welkomstborrel
Vrijdagavond begon de week met een lekker welkomstdrankje en het kennismaken met de groep. Het was een erg gevarieerde groep, bijvoorbeeld in leeftijd en woonplaats (Haarlem tot België). Zaterdag was het dan zover, hijs de zeilen! Met weinig wind maar veel zon in de zeilen begaven we ons de eerste dag naar Texel, waar we eind van de middag aankwamen. Ondanks weinig wind was het heerlijk en iedereen was aan het eind van de dag helemaal opgewarmd en klaar voor de rest van de week. Op zondag voeren we van Texel naar Vlieland. Door een ongelukje van de vorige groep was er een rubbertje in een van de wc’s beland, waar zo’n pomp niet tegen kan. Kap’tein Jan en zijn maat Faber stuurde ons daarom een paar uurtjes van de boot om dat te fiksen, gelukkig hoefden we daar niet mee te helpen. Voor de singlegroep een mooi moment om van een terrasje, drankje en bittergarnituurtje te genieten in het mooie Oost-Vlieland.

Na Vlieland was het tijd voor twee nachtjes Terschelling. Een dag ‘vrij’ van zeilen gaf de mogelijkheid om lekker te doen waar we zin in hadden. Waar de één lekker wil fietsen, gaat de ander paardrijden. Ook een bezoekje aan de plaatselijke danskroeg hoort er natuurlijk bij, of was het misschien meer een soort activiteitencentrum met muziek en discolichten? De danspaal, het houtblok voor spijkers en de koeienpakken bleven in ieder geval niet onaangeroerd. Na Terschelling zijn we op woensdag in de regen naar de ‘Richel’ gevaren, waar we op eb hebben gewacht. De regen mocht de pret niet drukken, want we hebben ondanks dat wadgelopen en kokkels gezocht. Helaas was slapen op het wad door het weer geen optie, dus zijn we met vloed weer uitgerukt naar Harlingen. Onder het genot van een lekkere BBQ en het koken van levende krabbetjes was het een fantastische zomeravond.

Onvergetelijke zeilvakantie
Donderdag hadden we meer geluk met het weer en de wind, en zijn we van Harlingen naar Enkhuizen gezeild. De zon liet zich van zijn goede kant zien, dus we konden lekker zwemmen! ’s Avonds was het alweer tijd voor een afscheidsijsje en –drankje, want vrijdag moesten we terug naar Stavoren. Kap’tijn Jan verraste ons door Marcel aan het einde van de week tot officiële derde stuurman te benoemen, als beloning voor zijn inzet op het schip. Het weer bewees nog maar even dat je tijdens zo’n zeilweek werkelijk alles mee kunt maken, want we sloten de week af met windkracht 8!

Na een mooie groepsfoto op het dek van de Arthur van Schendel ging ieder weer zijn eigen weg. Het was een week vol met ervaringen en ik ben een heleboel herinneringen rijker. Volgens mij heeft iedereen onwijs genoten van een heerlijke vakantie op zee.

Arjan, Christine, Edwin, Elly, Faber, Frank, Hilde, Ieke, Irma, Jan, Karin, Marieke, Marcel, Theresa en Ton, bedankt voor deze mooie ‘Full Experience’ zeilweek met SingleSun!

Floor

Ga je mee naar de sneeuw?